Interculturele dialoog voor duurzame ontwikkeling

Door de eeuwen heen is Egypte door zijn ligging als schakel tussen Afrika en Azië een cultureel ontmoetingspunt geweest. Cairo en Alexandria waren kosmopolitische metropolen. Door het internet en de globalisering is communicatie over grenzen heen binnen ieders bereik gekomen. Maar begrijpen we elkaar ook werkelijk? Realiseren we ons hoe sterk de cultuur waarin we opgroeien onze manier van communiceren beïnvloedt? Deze vraag stelde Nana Woo, de jonge Koreaanse euritmiste die sinds kort de sociale euritmie in SEKEM verzorgt en gemeenschapsprojecten in SEKEM en aan de Heliopolis Universiteit vormgeeft, aan een twintigtal jongeren uit Egypte, Duitsland, Korea en Tunesië. Zij namen deel aan een interculturele zomerschool van het Center for Arab West Understanding en de Heliopolis Universiteit.

Hoewel de meeste deelnemers uit Egypte kwamen, werd toch duidelijk hoe verschillend mensen uit verschillende regio’s met elkaar communiceren. “Mijn meest waardevolle beleving was de openheid en de acceptatie. Hier kon ik mijn gedachten en gevoelens vrij uiten zonder angst te worden beoordeeld. Bovendien heb ik een aantal bijzondere mensen ontmoet, die een week geleden nog volslagen vreemden voor mij waren”, zegt Heba Abdel-Razeq, afgestudeerd aan de Heliopolis Universiteit en inmiddels werknemer van een van de Sekembedrijven.

De deelnemers leerden het verhaal achter SEKEM en van Ibrahim Abouleish kennen en ontmoetten enkele mensen die Ibrahim vanaf het begin hebben bijgestaan bij het realiseren van zijn ideaal. Daaronder waren Angela Hofmann die de leiding over het landbouwbedrijf heeft, Konstanze Abouleish die het biodynamische katoenbedrijf NatrueTex leidt en Ibrahims zoon Helmy die nu aan het hoofd van de SEKEM groep staat.

Nana: “We werken niet naar een resultaat toe. Onze verantwoordelijkheid als coaches is de schoonheid en de kracht te ontdekken die in ieder individu besloten ligt. In de woorden van Ibrahim Abouleish: het wekken van de kracht van het individu.”

De week werd afgesloten met een presentatie van wat de deelnemers hebben ervaren: hun potentie, talent en groei, maar ook hun frustraties, uitdagingen en worstelingen.

Nadine Greiss (SEKEM) en Hendrik Jan Bakker (Vriendenkring SEKEM)

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van onze vereniging.

Volg ons op Facebook en Twitter