SEKEM is in 1977 ontstaan uit een visioen van oprichter dr. Ibrahim Abouleish. Hij zag de noden van Egypte en wat hij daaraan wilde doen.

Hij wilde de woestijn met behulp van mest en compost op een natuurlijke wijze vruchtbaar maken. Hij wilde bomen planten en gezonde voeding produceren. Veel arme Egyptenaren zouden er werk moeten vinden. Hij wilde werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Opleiding, kunst en cultuur, medische voorzieningen, zorg voor de aarde en voor de mens. Dit alles plaatste hij onder het motto SEKEM: “door de kracht van de zon”.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=H4_xTr5JXIk[/embedyt]

 

Anno 2018 biedt de SEKEM Holding werk aan 1.200 mensen in biodynamische landbouwbedrijven en bedrijven voor de verwerking van landbouwproducten nabij Belbeis, 60 km ten noordoosten van Cairo, in de Sinai-woestijn, Bahareya, Faiyum en Minya en aan nog eens 800 werknemers in 140 aangesloten zelfstandige biodynamische boerenbedrijfjes door heel Egypte. Een ontwikkelingsfonds – waarin 10 % van de bedrijfswinst wordt gestort – ondersteunt kinderopvang, een basis- en middelbare school, vakonderwijs en volwassenenonderwijs, medische zorg, zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en de opleiding van straatkinderen. Nauw met SEKEM verbonden is de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling in Cairo. Kunst en cultuur spelen er een centrale rol in de menselijke ontwikkeling.

Duurzaamheid houdt voor SEKEM niet slechts in het verbeteren van wat er al is (schoner water, vruchtbaarder aarde, betere lichamelijke gezondheid enz.) maar ook ruimte scheppen om iets nieuws te laten ontstaan, zoals vrede en interesse voor de ander en de wereld. Dit streven overstijgt elke afzonderlijke religie of cultuur. SEKEM is hierin een voorbeeld voor de wereld.

Een belangrijke inspiratiebron voor SEKEM is de antroposofie, die de zichtbare en de onzichtbare wereld met elkaar verbindt. Daarmee krijgt het streven naar duurzaamheid een diepere betekenis. Ook de islam is een inspiratiebron voor SEKEM. Dit wil niet zeggen dat SEKEM een religieus initiatief is. Religie en levensbeschouwing doen ertoe; ieders religie of levensbeschouwing wordt gerespecteerd.

 

Meer over SEKEM