Marion Peelen en de bijen

Ergens in de jaren 1980 kwam Ibrahim Abouleish naar Nederland om voor zijn project met de oud Egyptische naam “SEKEM”, wat zoveel betekent als “levenskracht van de zon” in Egypte steun te vragen bij de Antroposofische Vereniging in Den Haag. Mijn vader, J. Peelen, was daar zo van onder de indruk dat hij SEKEM tot aan zijn dood financieel heeft ondersteund.

Daardoor wisten wij als familie van het bestaan van SEKEM af en heeft mijn oudste broer SEKEM in 2009 bezocht. Mijn oudere zus Marion en ik zouden ook naar SEKEM gaan, maar dat heeft helaas niet kunnen plaatsvinden doordat mijn zus ziek werd en stierf. Ze was in haar nadagen nog imker geworden maar kon dat niet meer in de praktijk uitvoeren. Haar laatste wens was dan ook een schenking aan de bijen van SEKEM te doen. De bijen staan voor nieuw leven, bevruchting, licht en zon – een klein diertje dat zo belangrijk is in onze schepping.

Op donderdag 22 november ben ik met mijn drie studerende kinderen op bezoek geweest in SEKEM, een oase in de woestijn, samen met onze Egyptische gids Sarah. We werden hartelijk ontvangen en konden gelijk aansluiten bij een Italiaanse groep, die een uitgebreide rondleiding kreeg over heel het land. Onze eerste indruk was dat alles uitermate verzorgd was en er nergens troep en plastic op de grond lag – zo heel anders dan het is buiten de poorten van SEKEM. Hoge bomen gaven schaduw en prachtige oleanderstruiken stonden in bloei naast de weg. We werden meegenomen naar de fabriek waar katoen werd getwijnd en babykleertjes werden genaaid. Verder bezochten we de scholen- kleuterklassen, basis school en voortgezet onderwijs – waar we zelfs een voorstelling kregen van een paar klassen. Er werd viool en blokfluit gespeeld en uit de Koran gereciteerd, gezongen en euritmie gedanst met een ongelofelijke ernst, eerbied en overgave. Dat niet alle noten even zuiver waren werd op die manier gelijk vergeven.

Na een heerlijke lunch bezochten we ook de “gouden bergen” van de composthopen. Een kleindochter van dr. Ibrahim Abouleish zwaait hier de scepter. Ze had net die dag een grote machine gekregen, die het aangeleverde organisch materiaal, zoals palmbladeren e.d., kon verhakselen, waardoor het composteerproces beduidend sneller zou verlopen. Sowieso verloopt dat proces in Egypte veel sneller dan in Europa. De compost wordt weer gebruikt als mest en grondverbeteraar op de verschillende akkers. Zilverreigers deden zich tegoed aan kleine beestjes uit de composthopen. We zagen ze ook terug bij de koeienfarm iets verderop, waar kalfjes en koeien lopend onder een dak heerlijk hun voer konden verteren en de vliegen door zilverreigers bij hen werden weggehouden.

De dag en werkweek werd met iedereen die werkt of in opleiding zit op SEKEM afgesloten in een enorme driedubbele kring op het plein. Er werd aan sommige leiders van de verschillende groepen kort gevraagd wat ze die week gedaan en bereikt hadden. Dit bevordert de saamhorigheid van de gemeenschap, waar iedereen even belangrijk is, van directeur tot het kleinste jongetje dat nog moet leren.

Onze dag werd besloten met een privébezoek aan de bijen op de Sekemfarm zelf. Daar werd ons een korte uitleg gegeven hoe het met de bijen ging en dat de meeste bijen bij een oude imker ergens in de delta van de Nijl staan en van een heel oud beproeft ras is, sterk en klein, bestand tegen ziektes. Hier heb ik de bijen bedankt en de schenking van mijn zus overhandigd. Voldaan zijn we weer teruggereden naar Cairo waar we de volgende dagen onze reis voortzetten.

(Astrid Peelen, lid Vriendenkring SEKEM)

Naschrift: Kort na dit bezoek bereikte de Vriendenkring het bericht dat de grootste geldschieter van het bijenproject van SEKEM, een Egyptische imkersbedrijf, de samenwerking heeft opgezegd en de meeste bijenvolken heef meegenomen. SEKEM gaat echter door met het veredelen van de Egyptische honingbij (apis mellifera lamarckii), waarbij de schenking van Marion Peelen een fijne steun in de rug is. Omdat deze bijensoort veel minder honing produceert dan de Europese honingbij, die in Egypte op grote schaal geïmporteerd wordt, en SEKEM op dit moment maar over weinig volken beschikt, is de honingoogst nog niet winstgevend.

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van onze vereniging.

Volg ons op Facebook en Twitter.