Microkrediet voor de 13 dorpen

De SEKEM Development Foundation is gestart met het verlenen van micro-kredieten aan kleine ondernemers in de omgeving. Triodos Foundation heeft dit initiatief ondersteund met een bijdrage van 10.000 euro, zodat meer ondernemers voor het programma in aanmerking kunnen komen.

Pluimveehouders, compostproducenten, naaiateliers, SEKEM neemt diensten en producten af van veel kleine bedrijven in de 13 dorpen rondom de SEKEM boerderij in Belbeis (provincie Sharkeya). Tijdens bijeenkomsten en gesprekken met de mensen in deze dorpen kwam SEKEM erachter dat toegang tot financiering een groot probleem is. Daarom hebben ze een afdeling voor microfinanciering opgericht om mensen te helpen hun eigen bedrijf te starten of hun bedrijf uit te breiden. Daarmee kunnen zij hun levensstandaard verbeteren. Deze kleine bedrijven moeten worden begeleid, zodat ze produceren op een manier die past bij de visie van SEKEM, dus op een milieuvriendelijke manier en met een goede omgang met de medewerkers.

De mensen van het microfinancieringsteam van SEKEM bezoeken ondernemers in het gebied, geven informatie over de leningen en selecteren wie in aanmerking komt. Als een lening is verstrekt, houden ze nauw contact met de ondernemer. De doelgroepen zijn mensen die een nieuw bedrijf willen starten of mensen die hun bestaande bedrijf willen uitbreiden.

De SEKEM Development Foundation ondersteunt de ondernemers met kleine leningen, het leveren van grondstoffen, het geven van het nodige advies en het inkopen van hun eindproducten. Door veelvuldig contact met de kredietnemers helpt SEKEM hen bij eventuele problemen, bijvoorbeeld via (her)financieringstermijnen, om ze weer op de rails te krijgen.

In de eerste fase is ongeveer 1 miljoen Egyptische pond (ca 55.000 euro) ter beschikking gekomen en ingezet. Eind 2021 hopen ze door te groeien naar 5 miljoen EGP.