Hanem Mahmoud Youssef

Hanem Mahmoud Youssef, 29 jaar, moeder van een zoon, leidt de opleiding elektrotechniek aan de vakschool van SEKEM. Ze is de eerste vrouw in deze functie. “In Egypte zie je weinig vrouwen in technische beroepen. Tijdens mijn opleiding waren we maar met vier meisjes”.

“Ik waardeer het enorm dat in SEKEM alles op een of andere manier met elkaar verbonden is en dat kunst een bijzondere rol speelt.” Ze solliciteerde omdat ze de theorie graag met praktisch werk verenigt. In SEKEM werkt ze nu twee jaar: “Ik was onder de indruk van alle mogelijkheden die SEKEM biedt – niet alleen de verschillende opleidingen van de vakschool. Er is een medisch centrum, verschillende scholen en bedrijven en veel andere diensten en activiteiten, in het bijzonder op het gebied van cultuur.” Vandaar ook dat Hanem besloot om iets cultureels met haar leerlingen te doen. Ze schreven een toneelstuk over duurzaamheid en veiligheid rond elektriciteit. “Mijn leerlingen waren erg enthousiast. Het was de eerste keer dat ze op het toneel stonden. Na afloop was het een groot plezier om te zien hoe trots ze waren” vertelt Hanem.

Meisjes

Voor het eerst in de geschiedenis van SEKEM begonnen dit jaar vier meisjes aan de opleiding elektrotechniek – twee leerlingen van de Sekemschool en twee van scholen in de buurt. Dat zou het resultaat kunnen zijn van de meisjesdag die de Sekemschool en de vakschool in 2015 samen organiseerden. Meisjes konden tijdens de open dag of tijdens een stageperiode van drie weken een indruk krijgen van de verschillende beroepen waarvoor de vakschool opleidt. “Eén meisje vroeg me haar niet te streng te beoordelen omdat ze een meisje was”, vertelt Hanem. “Ik antwoordde dat dit niet de juiste instelling was als ze echt in dit vak wilde werken. Ik behandel alle leerlingen gelijk en maak geen onderscheid tussen meisjes en jongens. Ze krijgen gelijke kansen en moeten dezelfde inzet tonen.” Maar ze heeft wel het gevoel dat de leerlingen meer respect voor haar tonen dan voor manlijke collega’s omdat ze hun moeder of oudere zus zou kunnen zijn.

“Ik geniet ervan dat alle leerlingen houden van wat ze doen. Ze zijn erg ambitieus bij het doen van praktijkopdrachten en ze zijn er altijd voor in om iets nieuws te leren. Af en toe zijn ze nog bang voor elektriciteit. Ik laat ze dan zien dat ze met de juiste kennis nergens bang voor hoeven te zijn. Het is geweldig om te zien hoe hun vertrouwen groeit.” De jonge medewerk- ster hoopt nog lang voor de vakschool te kunnen blijven werken omdat het haar meer biedt dan andere instituten op dit gebied. “Ik zou graag meer kinderen willen hebben, maar het werk wil ik daarvoor niet opgeven – dat hoort bij mijn leven. Mijn moeder leerde mij al dat het belangrijk is om een baan te hebben. Alle vrouwen in mijn familie werken en zijn daar dankbaar voor.”

Christine Arlt (SEKEM), foto Arjen Schamhart

Geef een reactie