Zaden ontwikkelen voor teelt in de woestijn

SEKEM is gestart met een project om zaden te ontwikkelen die zijn aangepast aan biodynamische teelt in de woestijn. Triodos Foundation heeft in 2020 10.000 euro geschonken om het project op te kunnen starten.

Dankzij een internationale wervingscampagne voor Greening the Desert begint de SEKEM farm in Wahat vorm te krijgen. SEKEM vervult een voorbeeldfunctie voor landbouw in de woestijn op een duurzame manier dankzij de input van veel kennis, slim irrigeren en het gebruik van compost.

Maar er is meer nodig: Egypte is afhankelijk van de import van biologische zaden. Die zijn niet alleen duur, ze zijn ook niet ontwikkeld voor de droge, warme en zoute omstandigheden in de woestijn. Daarom is SEKEM een ambitieus project gestart om nieuwe rassen te ontwikkelen die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Dit zal bijdragen aan de missie van SEKEM om de conventionele landbouw in Egypte geleidelijk te vervangen door biologische.

In de eerste fase, waar Triodos Foundation 10.000 euro aan bijdroeg, worden zaden verzameld, zoveel mogelijk bij lokale telers, van enkele gewassen. Die worden uitgezaaid en geselecteerd om zo veelbelovende rassen te ontwikkelen. De eerste proeven starten met vier medicinale en aromatische planten: koriander, karwij, anijs en zwarte komijn. Daarna volgen enkele groenten. Uiteindelijk doel is om zaden te ontwikkelen van 35 gewassen, aangepast aan de omstandigheden in de MENA regio.