Katoen….. stof tot nadenken

In het Odin Zomermagazine is aandacht voor een bijzondere actie: sparen voor biodynamische katoen (tot 31 juli). Sanne Verhoeven en Marina de Smit schrijven hierover:

In 1990 overtuigde SEKEM de Egyptische regering ervan dat katoenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen mogelijk was. Die middelen werden met vliegtuigen over het land van de buren verspreid en maakten de biologische kruidenteelt van SEKEM gecompliceerd. Dit resulteerde in een reductie in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen van 90% op 400.000 hectare Egyptische landbouwgrond en een toename van de opbrengst van 30%.

De katoenplant is erg gevoelig voor ziektes en ook zijn allerlei beestjes er dol op. Om deze problemen te bestrijden, worden er in de reguliere katoenteelt veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze worden vaak met vliegtuigen gesproeid over de velden, waardoor er uitwaaiering van de giftige stoffen naar de omliggende dorpen plaatsvindt. Wereldwijd wordt een kwart van alle pesticiden gebruikt voor katoenteelt. Dit is heel slecht voor de natuur en voor de gezondheid van de mensen die dagelijks op en om de velden aan het werk zijn.

Biodynamisch in iedere vezel
Bij de biodynamische teelt van katoen zijn pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerde zaden niet toegestaan. Het oogsten gebeurt altijd met de hand, net als het verwijderen van onkruid. Om het gewas te beschermen en schadelijke beestjes te bestrijden, worden natuurlijke middelen ingezet zoals insecten en plantenextracten. Langs de randen van de katoenvelden worden planten neergezet waar de “goede” insecten graag verblijven. Verder worden plantenresten na de oogst verwijderd om schade door schimmels te voorkomen en wordt er uitsluitend natuurlijke compost gebruikt. Daarnaast wisselen de boeren de teelt af met bijvoorbeeld graan en mais. Zo blijft de bodem vol gezonde voedingsstoffen waardoor ziektes en onkruid minder kans krijgen. Beter voor de natuur en ook voor de gezondheid van de katoenboeren en de bewoners van de omliggende dorpen.

De katoenproducten van SEKEM zijn verantwoord en met liefde gemaakt. Uiteindelijk dus beter voor iedereen!