Sekemdag 2019

Zaterdag 6 juli 2019 hielden wij onze jaarlijkse Sekemdag. Veertig belangstellenden en leden waren te gast bij de prachtige Stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem Zuid.

Ine Looijmans en Carla Renders vertelden over het maken en herstellen van bamboe blokfluiten voor de Sekemschool in april van dit jaar. Dit is dankbaar werk dat de Vriendenkring graag ondersteunt. Carla Renders is industrieel vormgever en werkte ook met de docenten van het Vocational Training Center.

Yvonne Gerner vertelde over haar werk met Baba Traoré voor het project Here Bugu (plaats van vrede) nabij Mopti in Mali. Dat is al enkele jaren oorlogsgebied. Here Bugu is ruim tien jaar geleden opgericht na een bezoek van Baba en Yvonne aan SEKEM en staat inderdaad bekend als plaats van vrede. Door de oorlog is het werk moeilijk, maar des te noodzakelijker.

Stichting Rondom Baba (Here Bugu), Stichting Welzijn Wajir (dat projecten in de Keniaanse County Wajir uitvoert) en de Vriendenkring SEKEM willen, eventueel nog met andere verwante organisaties, een evenement organiseren waarbij hun aanpak als duurzaam alternatief voor ontwikkelingssamenwerking wordt gepresenteerd.

Wiekert Visser, verbonden aan de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling in Cairo, deed verslag van zijn onderzoek naar de watervoorziening van de ontginning van SEKEM in de oase Bahariya. Dankzij irrigatie is landbouw daar mogelijk. Het opgepompte water is fossiel water dat nauwelijks wordt aangevuld. Voor de komende vijftig jaar is er voldoende water voorhanden.

Ter afsluiting hielden we de jaarvergadering waarin de statuten werden gemoderniseerd, Ellen Winkel de taak van penningmeester op zich nam en Digna Donze en Maaitie Vis afscheid namen als bestuurslid. Hugo Stekelenburg meldde zich als aspirant-bestuurslid. Hugo heeft ervaring met communicatie en fondsenwerving en is werkzaam voor de stichting voor vluchtelingstudenten UAF.

Hendrik Jan Bakker (Vriendenkring SEKEM)

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van onze vereniging.

Volg ons op Facebook en Twitter