SEKEM-euritmisten treden op in Luxor

Martina Dinkel, hoofd euritmie op SEKEM, bedankt alle Nederlandse en Belgische vrienden voor het mogelijk maken van een bijzondere reis.

26 februari 2021

Beste vrienden,

Ik hoop dat jullie je allemaal goed voelen in deze gekke tijd en dat jullie alle omstandigheden aankunnen die ons tegenwoordig uitdagen. Ik breng jullie graag op de hoogte van het euritmieleven in SEKEM.

Ondanks alle beperkingen en obstakels zijn we erin geslaagd om met de hele euritmiegroep (in totaal 14 personen) naar Luxor te reizen om daar een voorstelling te geven en les te geven in de nieuwe Waldorfschool Hebet el Nil (Geschenk van de Nijl), die vijf jaar geleden werd geopend. De euritmisten vinden het belangrijk om euritmie in Egypte te verspreiden. Nu konden we deze droom vervullen. En dit in zulke moeilijke tijden.

We hebben al een intensieve samenwerking en lerarenuitwisseling met deze school en we beschouwen elkaar als zusterscholen. Sommige docenten uit SEKEM hebben daar al trainingen gegeven en docenten uit Luxor hebben bij onze school praktijkervaring opgedaan.

Het was bijzonder om met de hele groep te kunnen reizen. We speelden ons sprookje Gamil & Gamila dat we al meerdere keren in SEKEM, op de Heliopolis Universiteit en ook in Wahat hebben uitgevoerd. Het was een hele ervaring. Op een andere plek zijn, het podium installeren, alle kostuums meenemen (we reisden met de slaaptrein) en optreden in een nieuwe omgeving was een geweldig avontuur. Naast de optredens hebben we euritmielessen gegeven aan de klassen en docenten en er was veel overleg met de docenten van Luxor. Beide groepen leerkrachten waren zo blij elkaar te ontmoeten, want ze hebben dezelfde intentie en visie op de manier van lesgeven. Ze voelden dit als een energetische kracht. Ze ervoeren dat ze niet de enigen in Egypte zijn die een andere pedagogische methode ontwikkelen.

Op de laatste dag bezochten we de Luxor-tempel, de Hatsjepsut-tempel en de Vallei der Koningen. We bekeken deze plaatsen met ‘euritmie-ogen’ en we ontdekten veel dat ons euritmisch werk kan verrijken. Al met al zijn we één week gebleven. We hebben allemaal een grote stap voorwaarts gemaakt in onze ontwikkeling door de uitdagingen en ervaringen die we moesten overwinnen.

Ik wil jullie ook vertellen dat deze reis mogelijk was door jullie genereuze donatie die de euritmiegroep jaarlijks dankbaar ontvangt. Jullie hebben deze reis dus mogelijk gemaakt, anders hadden we het niet kunnen financieren.

Met al mijn beste wensen en groeten, ook van de hele euritmiegroep, Martina Dinkel, Eurythmy & Performing Arts