Muziekles en pedagogisch advies

Door Doris van Regteren Altena

Afgelopen februari waren mijn vader, de violist Jan Erik van Regteren Altena (die daar Eric genoemd werd), en ik tien dagen te gast bij de SEKEM boerderij in Egypte. Bij aankomst kregen wij een uitgebreide rondleiding, wat ons gelijk een zeer betrokken gevoel gaf.

Mijn hart begon sneller te kloppen toen mijn vader thuis in Amsterdam vertelde over zijn plan naar SEKEM te gaan. Ik heb al een reis naar Nieuw-Zeeland gepland om soortgelijke plekken op te zoeken en het leek me fantastisch om ook dit duurzame initiatief van dichtbij te zien. Ik zag dat er ook een kinderopvang, school en universiteit zijn, met invloeden van de vrijeschool. Pedagogiek ligt mij na aan het hart en recentelijk ben ik als leidinggevende gestart bij een naschoolse kinderopvang voor de kinderen van de vrijeschool in Amsterdam Noord. Ik voel veel affiniteit met deze benadering. Dit kwam dus mooi samen voor mij.

Op de basisschool bleken het hoofd van de school en ouders van de Europese leerlingen open te staan – en mij zelfs op eigen initiatief te benaderen – om mee te denken over het bevorderen van het pedagogische klimaat. Gedurende de tijd dat we daar waren ben ik veel met hen in gesprek geweest en ontstond er een gelijkwaardige uitwisseling, wat mij veel voldoening gaf. Ik keek mee in de lessen en ik speelde zo nu en dan met de kinderen. Ook maakte ik veel nieuwe vrienden onder de Europese mensen die daar wonen om daar hun bijdrage te leveren. Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans heb gekregen om deze plek te ervaren.

Mijn vader heeft de schoolkinderen begeleid bij hun voorbereiding op het lentefestival op 24 maart. Ook speelde hij twee keer samen met Angela Hofmann (landbouwcoördinator én muzikaal begeleider) op de weekafsluiting van de school. Hij heeft hier veel plezier in gehad en vond het leerzaam om met de kinderen de basis van de viool te oefenen. Zij waren andere grepen en toonladders gewend, dus daar was een duidelijke ontmoeting tussen twee culturen. Daarnaast hebben wij het samen erg naar ons zin gehad, zowel op de boerderij als tijdens de dagtripjes naar Caïro en de indrukwekkende piramides.