Bestuursleden Ellen Winkel en Corien Hoek brengen een bezoek aan de studenten die stage lopen bij STRO. Vlnr: Diaa, Zeinab, Corien, Ellen Lilian, Mariam, Henk, Mennallah, Yassmin

Leerzame stage voor HU-studenten

Zeven studenten van de Heliopolis Universiteit hebben vanaf half juli een stage van drie weken gelopen bij Social Trade Organisation in Utrecht. Ze logeerden bij gastgezinnen. De stage was bemiddeld door het bestuur van de Vriendenkring SEKEM.

Social Trade Organisation (STRO) is één van de weinige organisaties ter wereld die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkelt. Ze doen dat vanuit de visie dat het huidige geldsysteem armoede en milieuproblemen veroorzaakt. Ze brengen al ruim twintig jaar nieuwe geldsystemen in de praktijk, niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Brazilië, Kenia en Sardinië. Speerpunt daarbij is de door hen ontwikkelde betaalsoftware Cyclos.

Zeven studenten Economie en Bedrijfskunde van de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling in Cairo hadden in het kader van een uitwisselingsprogramma al een half jaar colleges gevolgd bij Hogeschool Zuyd in Maastricht. De aanpak van STRO was voor hen totaal nieuw. Ze kregen de opdracht om een nieuw Engels boek over de aanpak van ruilgeldsystemen te bestuderen en per hoofdstuk een samenvatting in het Arabisch te maken. Voorafgaand aan elk hoofdstuk gaf Henk van Arkel, directeur en oprichter van STRO, uitleg over de inhoudelijke achtergronden. Geleidelijk werden de studenten steeds enthousiaster, vooral door de concrete voorbeelden waarbij een lokale munt de werkgelegenheid en lokale economie in arme wijken sterk had verbeterd. Ze zouden het graag in Egypte introduceren, maar dat is volgens Henk van Arkel nog niet realistisch. Daarvoor is nodig dat ook docenten en mensen met veel initiatiefkracht zich ervoor willen inzetten.

Via het netwerk van de Vriendenkring zijn gastgezinnen gevonden, die de studenten gastvrij hebben ontvangen. Zowel gastouders als studenten waren erg enthousiast over deze gezellige en intensieve ontmoeting, waarbij veel is uitgewisseld over cultuur en geloof. Ook in de weekenden gingen ze op stap. Voor hen opvallende fenomenen: een camping, de Gay Pride en als vrouw ’s avonds alleen veilig over straat kunnen.

Als bestuur zetten we ons in om vaker te bemiddelen bij stages en logeeradressen. Weet u een stageplaatsen of bent u bereid studenten een logeerplek te bieden? Laat het ons dan weten via [email protected] of telefoonnummer +31 6 4492 0544.

Ellen Winkel (Vriendenkring SEKEM)

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van onze vereniging.
Volg ons op Facebook en Twitter.