Kaasmeisjes uit Egypte

In maart 2020 kwamen Nourhan Abouleish en Asmaa El-Bahnaswy, bedrijfskundestudenten van de Heliopolis Universiteit voor duurzame ontwikkeling naar de Alanus University of Arts and Social Sciences in Alfter (bij Bonn). Wat een onvergetelijke buitenlandse ervaring had moeten worden, bleef vanwege de uitbraak van het COVID19-virus noodgedwongen beperkt tot onderwijs op afstand op hun studentenkamers. Daarom waren Nourhan en Asmaa maar wat blij dat zij in juli nog een snuffelstage van een week konden doen op biodynamische kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos. Maria Inckmann en Kees van Galen ontvingen hen hartelijk en lieten hen alle aspecten van het boerenleven en het kaasmaken zien. Maar vooral lieten ze de meiden hun gang gaan. Die genoten van de vrijheid nadat ze maandenlang bijna niet naar buiten konden.

Nourhan is verre familie van Ibrahim Abouleish, is geboren in een dorp in de omgeving, maar is opgegroeid op SEKEM, waar haar vader verantwoordelijk is voor het bottelen van bronwater. Asmaa komt uit Belbeis en kende SEKEM nauwelijks, maar had belangstelling voor een opleiding duurzaam management.

Op hun dag van aankomst, een zaterdag, haalde Corien Hoek hen van de trein en heeft een heerlijke strandwandeling met ze gemaakt. De volgende dag maakte Anne Bakker een historische wandeling met ze door Den Haag. Ze waren bijzonder geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van onze parlementaire monarchie.

Door Anne Bakker

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van onze vereniging.

Volg ons op Facebook en Twitter