‘Greening the desert’ #4

Met het project ‘Greening the Desert’ werkt SEKEM aan drie van de recent geformuleerde doelen voor 2057: 100% duurzame, CO2-neutrale en eerlijke landbouw in Egypte. In de oase Wahat al Bahareyya is een project gestart om 63 hectare woestijnland te cultiveren. In maart 2019 begon SEKEM met de fondsenwerving. In zes weken tijd werd al meer dan 170.000 euro opgehaald en konden zij met de bouw van de eerste Pivot beginnen.

Voor het hele project is € 400.000 nodig. De Vriendenkring SEKEM en Give the Change hebben zich ten doel gesteld voor eind december € 4.000 bij te dragen. Op dit moment is daarvan € 2.485 gerealiseerd. Nog € 1.515 te gaan dus! Dit lijkt een groot bedrag, maar met één euro kan al 1,44 m² woestijngrond worden omgezet in landbouwgrond en elke vierkante meter is een kleine groene revolutie.

In mei draaide het eerste irrigatiesysteem (Pivot) en kon met de teelt op de eerste 21 hectare worden gestart. Enkele weken na het inzaaien van pepermunt en pinda verscheen al het eerste groen. De lucht was vervuld van de heerlijk frisse geur van mint. Wat is het landschap in korte tijd veranderd! Ook werd een begin gemaakt met de aanplant van 12.000 bomen. Tot 2020 zullen honderdduizend bomen worden aangeplant. Dit project is Gold Standard gecertificeerd.

Twee en een halve maand na het inzaaien kon al zes ton pepermunt worden geoogst, genoeg voor één ton geurige pepermuntthee. In september werd de tweede Pivot met kamille ingezaaid. In oktober konden de pinda’s worden geoogst.

In september kon de bouw van het zonne-energiesysteem worden voltooid. Twee Pivots zorgen nu energieneutraal voor de irrigatie van 100 feddan (63 ha) voormalige woestijngrond.

In augustus werd begonnen met culturele ontwikkeling. Ongeveer 50 medewerkers van de SEKEM Farm in Wahat El-Bahareya leerden schilderen, euritmie en jongleren. Ook waren er muziekworkshops en cursussen over het verwerken van plastic afval.

Deze campagne is afgesloten en heeft via Give the Change € 24,284 opgeleverd.