Een echt vak leren in de woestijn!

Door Hans Schut

Egypte telt nu ruim 105 miljoen inwoners. Miljoenen jongeren zoeken naar werk. Een goede beroepsopleiding is belangrijk. Daarmee vind je een baan, of vaker nog: begin je je eigen bedrijfje. Goede vakopleiding is schaars in Egypte. SEKEM ontwikkelde haar eigen model: Vocational Training Centre noemen ze het. Het motto is ‘learning by doing’ en ‘doing by learning’. De praktijkschool in SEKEM Belbeis biedt 3-jarige vakopleidingen in veel richtingen: hout en metaal, installatietechniek en zonne-energie, industriële electronica en computers, textiel, administratief werk en biologische landbouw en mechanisatie. De praktijkschool doet veel goed werk in de 13 dorpen rond de SEKEM Farm in Belbeis. De school heeft nu 267 leerlingen, waarvan de helft vrouw (!). Deze leerlingen worden door een combinatie van theorie- en praktijklessen klaargestoomd voor het zelfstandig bouwen aan hun eigen toekomst. Daardoor ontkomen ze aan de uitzichtloosheid en armoede waarmee zoveel jonge mensen in de wereld worstelen.

Eerder hebben we al bericht over SEKEM’s nieuwe ‘farm & community’ in de woestijn: in Wahaat, El Baharya. Door bijdragen van vele kanten kon in Wahaat afgelopen najaar een nieuwe vrijeschool starten. SEKEM gaat in aanvulling daarop ook een Praktijkschool in Wahaat beginnen. De nieuwe farm SEKEM Wahaat groeit hard. Een nieuw Vocational Training Centre zal praktijkonderwijs voor Wahaat en de wijdere regio aanbieden. De lokale community kan dan niet alleen van SEKEM’s vrijeschoolonderwijs gebruik maken, maar ook vakopleidingen volgen in Wahaat. Voor de start is natuurlijk veel nodig. Machines, apparaten en leermaterialen in vele soorten en maten moeten worden aangeschaft, docenten geworven en klaslokalen (duurzaam!) gebouwd. De docenten uit Belbeis zullen de nieuwe docenten in Wahaat begeleiden en trainen vanuit hun inmiddels meer dan 20-jarige ervaring in het bestaande Vocational Training Centre.

Voor dit Vocational Training Centre in Wahaat is natuurlijk veel geld nodig. Daarom doen we een oproep aan iedereen die zich door deze plannen aangesproken voelt:

Help meisjes en jongens in de Egyptische woestijn een echt vak te leren en een toekomst te bouwen!

Je kunt doneren via Give the Change.

Over SEKEM:

SEKEM bestaat uit een gemeenschap van biodynamische landbouwbedrijven, verwerkende fabrieken, textielindustrie, een medisch centrum en opleidingen van crèche tot universiteit. Duurzaam, sociaal en holistisch werkend, op alle terreinen. Een rolmodel voor velen.

www.sekem.com