Christoph Graf (1946-2019)

Op 30 november 2019 passeerde Christoph Graf de drempel van de spirituele wereld. Bij het afscheid nemen waren zijn ontspannen en haast serene uitdrukking, zoals altijd, veelzeggend en terughoudend, en zijn handen toonden nog steeds de ijzeren kracht van zijn euritmie.

Christoph Graf werd in het Zwitserse Winterthur geboren, studeerde muziek (fluit) en ontdekte al jong de euritmie. Van 1968 tot 2002 had hij de leiding over de euritmie-opleiding aan het Goetheanum.

Christoph had een bijzondere band met Ibrahim Abouleish, de grondlegger van SEKEM. Zijn vader zat in de katoenhandel en het gezin woonde toen Christoph heel jong was enkele jaren in Alexandrië. Mona Abouleish herinnerde zich dat zij hem ontmoette toen zij euritmie begon te studeren. Ibrahim vond dat toen niet zo’n goed plan. Ze zei tegen Christoph: “Jij als man bent degene die mijn vader kan vertellen over de betekenis en waarde van euritmie.” Dat is gebeurd en Ibrahim nodigde Christoph uit naar Sekem te komen waar hij euritmie introduceerde en een euritmie-opleiding opzette, waardoor de euritmie uitgroeide tot een belangrijke factor van de Sekemcultuur.

Veel artistieke producties in de Arabische taal waren het resultaat, zoals Mozarts Zauberflöte, delen uit Goethe’s Faust, Goethe’s Sprookje van de groene slang en de schone lelie, Rudolf Steiners Sprookje van het wonder van de bron, Arabische volksverhalen en gedichten van Galil Gibran, Mevlana Rumi en andere bekende Arabische dichters. Daarmee gaf hij de euritmie een stevige basis in het Arabische cultuurgebied.

Martina Dinkel, die vanaf 1992 in Sekem met hem samenwerkte en de euritmie-opleiding voortzet, noemde hem ‘een vader van de euritmie, een lichtdrager, een echte Christophorus’.

Hendrik Jan Bakker, met dank aan Ingrid Everwijn en Corien Hoek