40 jaar Sekem en 80e verjaardag Ibrahim

Op donderdag 23 maart 2017 vierde Ibrahim Abouleish zijn 80ste verjaardag en bestond SEKEM 40 jaar.

Enkele bestuursleden zijn in maart naar Sekem gereisd om het speciale Voorjaarsfeest mee te vieren. Het was een bijzondere week met ontmoetingen van mensen uit alle uithoeken van de wereld. Om te beginnen van de andere Sekem-vriendenverenigingen. Vele bekenden van Ibrahim, waaronder Annemie uit Pretoria, Zuid Afrika, die indertijd in bijzijn van Max Stibbe een vrije School heeft opgericht. Vrienden van Helmy en zijn vrouw Konstanze waaronder een zanger (zie hieronder meer). Volkert Engelsman van Eosta, Bart van Eyk van Oikocredit. Vanuit Dornach waren er de leiders van de landbouwsectie: Ueli Horter en van de sociale sectie: Gerald Häfner. Bij elkaar zo’n 80 gasten. Heel geanimeerd bij de maaltijden in het gastenverblijf.

Zondagavond konden wij Ibrahim bezoeken en hem ons cadeau aanreiken: een prachtig boek over Van Gogh en een boek over Mondriaan. Samen met het boek over Rembrandt, dat Mieke van Asbeck 5 jaar geleden heeft aangeboden voor zijn 75e verjaardag heeft hij nu de drie grootste Nederlandse schilders in huis. Dick Blokker gaf nog een mooie, houten Oloid aan Ibrahim. Ibrahim zag er zwak uit, maar zijn geest was levendig als altijd. Vol belangstelling vroeg hij hoe het in Nederland ging; en hoe het zat met Geert Wilders. In de namiddag bezochten Maaitie Vis en Dick nog dokter Hans Werner (die op zo’n bijzondere manier in contact kwam met Ibrahim: zie de biografie), die net een rollator heeft gekregen en nu weer flink rond kan stappen.

Kinderdagverblijf

Dinsdagochtend om 8.00 uur waren we met Ann Lust (die nu een jaar in Sekem verblijft om het kinderdagverblijf te begeleiden) in de kring van de school en aansluitend in het kinderdagverblijf, waar ook in een kring begonnen wordt met liedjes. Heel bijzonder en mooi om te zien wat Ann daar allemaal voor elkaar heeft gekregen. De wat kale ruimte is nu gezellig ingedeeld naar leeftijd. Baby’s kunnen slapen in kunstig gemaakte wiegjes. Anderen kunnen spelen. Er is een goede, vrolijke stemming. Maaitie is nog een extra week gebleven om Ann te helpen.

Herdenking

Dinsdagmiddag volgden Corien Hoek en Maaitie Vis een programma aan de Heliopolis Universiteit over hoe vrouwen in hun kracht komen. Tine de Graaff, Dick Blokker en Bert de Graaff werden door Jan Vermeulen (partner van Ann Lust) verder rondgeleid tot aan de veestapel toe. Woensdagochtend bezichtigden we ISIS Levensmiddelen, NatureTex (het atelier voor katoenen kinderkleding) en LIBRA, waar de kruidentheën worden samengesteld en afgevuld. ‘s Middags gingen we allemaal in de bus naar de Heliopolis Universiteit waar we eerst werden rondgeleid door de drie faculteiten (wat een mooie zalen!) en door (nieuwe) gebouwen voor de kunstzinnige vorming. In de namiddag was er een officiële herdenking, waarbij Rama Mani, een Indiase vrouw, die met Ibrahim in de Wereldtoekomstraad zit, een performance deed, Rama speelde vijf bijzondere personen die Ibrahim begroetten. Zij hadden allemaal gemeen dat ze op een bepaald moment in hun leven een visioen kregen en ermee aan de slag gingen! Na een korte pauze volgde een concert met klassieke muziek, dat wij met de andere Vriendenkringen hebben gesponsord. Een groot koor met ook leden uit de Sekemgemeenschap, een klein orkest en twee Egyptische zangers en die kennis, die samen met Konstanze “het” duet uit Die Schöpfung van Haydn zong. We zijn dankbaar dat we dit mogelijk hebben kunnen maken.

Amfitheater

Donderdag was dan de feitelijke verjaardag. Ibrahim, die de ochtendkring voor de naaste medewerkers van Sekem in de Mahad eigenlijk niet meer bijwoont, omdat hij moeite heeft met lopen en staan, kon gelukkig toch komen. Wij konden hem het speciaal gemaakte verjaardagslied toezingen. Daarna volgde een groepsfoto.

‘s Middags was de grootse voorstelling in het amfitheater. Martina Dinkel heeft voor een prachtige regie gezorgd. Helmy leidde het geheel en vertaalde in het Engels. Alle klassen kwamen op het toneel om de geschiedenis van Sekem euritmisch te verbeelden: de woestijn, het water, de dieren, de mensen, enz. een lust voor oog en oor. Vooraf en er tussendoor werden korte toespraken voor Ibrahim gehouden; alle Egyptische managers (een tiental), de hoogwaardigheidsbekleders uit de buurt (burgemeester, imam en hoofd politie) en mensen van de Heliopolis Universiteit. Ook stonden alle Europese gasten even op het toneel. Ibrahim genoot en was zo levendig. Hij stond fier op het toneel, alsof hij even geen moeite had om te staan, te lopen, te spreken. Buitengewoon geslaagd.

Lied

Daarna volgde in de tuin van het gastenverblijf een BBQ voor de Europese gasten. Met groot applaus voor Mohammed, de manager van het gastenverblijf, die dit alles tot in de puntjes heeft verzorgd. ‘s Avonds voerden de internationale gasten iets voor Ibrahim op, of spraken hem toe. Zijn dochter Mona deed als euritmiste een prachtig stuk van Beethoven. Maaitie Vis had “eventjes” een lied gemaakt: het 1e couplet de Nederlands versie, daarna een variatie in het Engels en Duits. Dat gaf veel vrolijkheid in de zaal. Wij allemaal werden opgelicht door de stemming en ervoeren de bijzondere geest van Sekem, waarin iedereen werkt voor een ideaal. En waar problemen er zijn als tekenen voor de toekomst, die je moet oppakken. Ibrahim zei in zijn slotwoord dat in zijn hogere ik heel veel delen van het ik van de aanwezigen zat en omgekeerd!

Mij werd in dit bezoek heel duidelijk hoe belangrijk gemeenschapsvorming is voor het in de praktijk brengen van een visioen. Ibrahim had natuurlijk ook een bijzonder talent om goede mensen bij Sekem te betrekken. Verder deed het mij goed om al die Egyptische managers te zien die vol zelfvertrouwen over hun bedrijf vertelden. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Bert de Graaff (Vriendenkring SEKEM)

Geef een reactie