DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN

Van 28 april t/m 8 mei 2024 organiseren wij weer een studiereis om het prachtige SEKEM-initiatief te leren kennen.

Sekem is een inspirerend voorbeeld van duurzame ontwikkeling voor de wereld, waarin de “economy of love” toegepast wordt: 10% van de bedrijfsopbrengst wordt besteed aan sociale en culturele ontwikkeling. In 1977 startte deze ontwikkelingsgemeenschap 60 km ten noordoosten van Cairo. Nu ligt daar een bloeiend biodynamisch landbouwbedrijf omringd door scholen, bedrijven, een medisch centrum en met een universiteit voor duurzame ontwikkeling in Caïro.

Achthonderd kleine boerenbedrijven zijn als toeleveranciers in een BD-federatie verenigd. SEKEM biedt aan ca. 2000 mensen werk, heeft in veel opzichten een voorbeeldfunctie in Egypte en inspireert andere initiatieven in het Midden-Oosten en Afrika.

Intussen groeit SEKEM door: in de oase Wahaat El-Bahareya 300 km ten zuidwesten van Caïro is SEKEM in 2019 een volgend project gestart om 63 ha. woestijngrond te cultiveren. De biodynamische kruidenteelt draait daar al volop. Een tweede vrijeschool maakt onderdeel uit van de nederzetting. In deze structureel arme regio is goed en bereikbaar onderwijs een grote verrijking voor de kinderen en hun families.

Tijdens deze studiereisreis maak je kennis met de belangrijkste facetten van dit succesvolle project.

Voor een korte impressie over “het wonder in de woestijn” zie: https://youtu.be/gu12a_bo448

Sekem School, kleuterklas. Foto © Michiel Wijnbergh
Sekem School, kleuterklas. Foto © Michiel Wijnbergh

Programma
Gedurende deze elfdaagse studiereisreis zul je uitgebreid kennis kunnen maken met alle aspecten van de landbouw en het onderwijs, het werk met kinderen met een beperking, de bedrijven op de ‘oude’ farm bij Belbeis en op de nieuwe farm in Wahaat. Ook brengen we een bezoek aan de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling in Cairo.

De voertaal is Engels.

Kennismaking
Op zaterdag 23 maart vindt in Arnhem een kennismakingsbijeenkomst plaats.

Kosten
De reissom bedraagt ca. € 900 exclusief vlucht en visum. Alle vervoer, toegangsprijzen en maaltijden zijn inbegrepen in de reissom. De vlucht (ca. 900 euro met Egypt Air) boek je zelf. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen en kost ongeveer € 25. Wij verzoeken je dringend CO2-uitstoot te compenseren via het CO2-reductieprogramma van SEKEM.

Landbouwstudenten
Voor landbouwstudenten organiseren wij parallel aan deze reis een programma met veel veldwerk tegen gereduceerde kosten. Zie Studiereis naar SEKEM

Gezondheid
Er wordt veel gelopen. Het is dus belangrijk dat je goed ter been bent.
Lees hier alles over vaccineren.