In het voorjaar van 2024 bieden wij – mits er geen reisbeperkingen in verband met het coronavirus gelden – weer de gelegenheid het prachtige SEKEM-initiatief te bezoeken.

Sekem is een inspirerend voorbeeld van duurzame ontwikkeling voor de wereld, waarin de “economy of love” toegepast wordt: 10% van de bedrijfsopbrengst wordt besteed aan sociale en culturele ontwikkeling. In 1977 startte deze ontwikkelingsgemeenschap 60 km ten noordoosten van Cairo. Nu ligt daar een bloeiend biodynamisch landbouwbedrijf omringd door scholen, bedrijven, een medisch centrum en met een universiteit voor duurzame ontwikkeling in Caïro.

Achthonderd kleine boerenbedrijven zijn als toeleveranciers in een BD-federatie verenigd. SEKEM biedt aan ca. 2000 mensen werk, heeft in veel opzichten een voorbeeldfunctie in Egypte en inspireert andere initiatieven in het Midden-Oosten en Afrika.

Intussen groeit SEKEM door: in de oase Wahaat El-Bahareya 300 km ten zuidwesten van Caïro is SEKEM in 2019 een volgend project gestart om 63 ha. woestijngrond te cultiveren. De biodynamische kruidenteelt draait daar al volop. Een tweede vrijeschool maakt onderdeel uit van de nederzetting. In deze structureel arme regio is goed en bereikbaar onderwijs een grote verrijking voor de kinderen en hun families.

Tijdens deze reis, die georganiseerd wordt door de Vriendenkring SEKEM, maak je kennis met de belangrijkste facetten van dit succesvolle project.

Voor een korte impressie over “het wonder in de woestijn” zie: https://youtu.be/gu12a_bo448

 

Sekem School, kleuterklas. Foto © Michiel Wijnbergh
Sekem School, kleuterklas. Foto © Michiel Wijnbergh

Programma
Gedurende deze negendaagse reis zul je uitgebreid kennis kunnen maken met alle aspecten van de landbouw en het onderwijs, het werk met kinderen met een beperking, de bedrijven op de ‘oude’ farm bij Belbeis en op de nieuwe farm in Wahaat. Ook brengen we een bezoek aan de Heliopolis Universiteit voor Duurzame Ontwikkeling in Cairo.

De voertaal is Engels.

Een verlenging om oudheden in en om Cairo te bezoeken behoort tot de mogelijkheden. 

Kennismaking
Ongeveer twee weken voor vertrek vindt een kennismakingsbijeenkomst plaats.

Kosten
De reissom bedraagt ca. € 700 exclusief vlucht en visum. Alle vervoer, toegangsprijzen en maaltijden zijn inbegrepen in de reissom. De vlucht boek je zelf. Het visum kunt u bij aankomst op het vliegveld kopen en kost ongeveer € 25.

Gezondheid
Er wordt veel gelopen. Het is dus belangrijk dat je goed ter been bent.
Lees hier alles over vaccineren.

Inschrijven
Je kunt je hier voorlopig inschrijven. Je ontvangt tijdig via e-mail bericht over de doorgang van de reis.