Spelen voor het Onbekende Oor

Van 27 februari tot en met 4 maart 2018 verbleven pianiste en zangeres Dorien Verheijden, violiste Astrid Abas en fondsenwerver Erik Prins in Egypte om workshops te geven in de SEKEM School en de Heliopolis Universiteit ter voorbereiding op een muziekfestival met Egyptische en Nederlandse musici later dit jaar in de Space of Culture in Heliopolis (Ayn Shams).

Heel dankbaar kunnen wij terugkijken op de zes kleurrijke en intensieve dagen die we met z’n drieën hebben beleefd. Voor ons publiek betekende het luisteren naar het Andere, Onbekende. Voor ons betekende het spelen voor het Onbekende Oor, dat niet gewend is aan onze klanken. Op een gegeven moment klonken onze stukken als het publiek uit een ander werelddeel met andere kleuren, andere vormen.

Interactief

We begonnen iedere ochtend om half zeven in de Mahad, het instituut voor volwassenenonderwijs op de farm, met een interactieve muzikale inleiding voor de kerngroep van SEKEM. We speelden, gaven luisteropdrachten, lieten de luisteraars verwoorden wat er gehoord was en lieten ze thema’s zingen. Daarna deden we min of meer het zelfde op de school en de universiteit.

De schoolkinderen hebben zoet naar de sonate in F groot van Mozart zitten luisteren. We lieten met gebaren zien hoe het thema zich opende en weer sloot en we leerden ze liederen op melodieën van Bartók met teksten van Astrid en een lerares van de school in het Engels en Arabisch, die werden uitgevoerd tijdens de gezamenlijke weeksluiting op donderdag, die zoals gebruikelijk door de imam werd geopend met mooi gezongen soera’s uit de Koran.

Universiteit

Op de Heliopolis Universiteit werkten we met de muziekdocenten en studenten aan verschillende stukken. Met grote openheid werden de indrukken door onze luisteraars verwoord, óók bij het Thème et Variations van Olivier Messiaen. Er waren kostbare en kwetsbare momenten. Mensen vertelden dat ze tot rust kwamen, dat ze spanning voelden verdwijnen, ja, een gelukkige dag hadden. We waren geraakt door de openheid en spontaniteit van zoveel mensen. Een groep professoren zat op een gegeven moment zo swingend motieven mee te klappen dat we ons helemaal aanpasten en er een heel ander stuk uit rolde.

Concert

Het artistieke hoogtepunt was een concert voor een heel internationale groep mensen op donderdagavond in de Mahad met de hierboven genoemde sonate in F groot van Mozart, het Thème et Variations van Messiaen en de grote sonate voor viool en piano van César Franck. Er was een bijzonder intense luisterhouding, waardoor we vleugels kregen. Na afloop waren de mensen intens dankbaar en wij ook. We hadden ons concert aan dr. Ibrahim Abouleish opgedragen; waarschijnlijk was hij dichtbij.

Het verblijf op de farm is altijd een groot plezier. Alles wat je ziet is mooi, de prachtige bloemen, planten en bomen, de vogels, de mensen en de gebouwen. Er is een heel goede sfeer. Het was altijd heerlijk om na een dag op de Heliopolis Universiteit en een rit op de snelweg met veel rotzooi en ellende links en rechts, weer ’thuis’ te komen op de farm.

Astrid Abas en Dorien Verheijden

Bent u enthousiast geworden? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief of word lid van onze vereniging.
Volg ons op Facebook en Twitter.